Svensk løypeavgift

Arne Pettersson ved Vasaloppsleden i Mora. Foto: Marianne Reusch

I dag går det 9 mil lange Vasaloppet. Den siste milen, Fra Eldris og inn til mål i Mora, går skiløperne i et omstridt spor. Mora kommune innførte løypeavgift for to sesonger siden. Det koster SEK 50 per dag, eller 400 per år å gå på ski i det kommunale løypenettet.

Pensjonert kommunepolitiker og Moraboer Arne Pettersson har tatt opp kampen mot løypeavgiften, og brakt saken inn for domstolene. Jeg besøkte Arne Pettersson i Mora etter at kommunen hadde vunnet første runde i retten. Han viste meg rundt, og fortalte om sin bekymring for at skiturer i området ikke lenger var et lavterskeltilbud. Topptrimmede betalingsspor er et godt tilbud til dem som allerede trener mye. Men avgiften kan skremme bort mange. I 2011 vant Mora kommune også andre rettsrunde. En sentral del av begrunnelsen var at løypeavgiften ikke skulle betraktes som betaling for allemannsrett, men som betaling for en kommunal tjeneste.

For et par uker siden ble det klart at saken var sluppet inn til behandling i den øverste rettsinstansen for denne typen saker, Högsta förvaltningsrätten. Den største forskjellen mellom i rettsreglene om allemannsretten i Sverige og Norge er at de svenske reglene ikke er lovfestet. Der vi har den nokså detaljerte friluftsloven, har svenskene uskreven sedvanerett med mindre skarpe regler blant annet om betalingsordninger i naturen.

Det blir spennende å følge siste rettsrunde av saken, som blant annet er kommentert av Dagens juridik.

3 tanker om “Svensk løypeavgift

 1. Takk for beskrivelse av en spennende sak!
  Dette belyser jo også forskjellen på friluftsliv og idrett. Friluftslivet trenger svært lite tilrettelegging og er gratis. Idretten krever mer og mer tilrettelegging, og da er det jo ikke unaturlig at også kravet om betaling dukker opp. Utstyrspushingen gjør at de som før kunne gå både i og utenfor sporet nå er låst til å følge sporet (konkurranseski går dårlig utenfor sporet). Ergo skapes det en slags lock-in, og terskelen for å gå på ski blir høyere. (Men, produsentene som spesialiserer mer og mer blir rikere. Utøverne går fortere)

 2. Bra kommentar, Lars 🙂
  Utstyrsutviklingens rolle i denne sammenhengen får altfor lite oppmerksomhet.
  Av og til kan man jo frykte at utviklingen går videre fra «idrettifisering» i retning av motorisering av friluftslivet: At det for «folk flest» etter hvert blir en selvfølge å ha en motor under baken for å komme seg ut (eller «inn») i naturen, og at bruk av ski ses på noe som er forbeholdt de ekstra spreke (de som trener til Birkebeineren, eller de som planlegger å gå til Sydpolen).
  På den andre siden har jo bruk av truger blitt mer og mer populært, kanskje som en reaksjon på «idrettifiseringen» av skigåingen, eller som et slags «lavterskeltilbud» til de som først og fremst er ute etter naturopplevelsen. Trugeturer blir mer og mer vanlige i Norden også, men trenden begynte jo for ganske mange år siden i Alpene/Mellom-Europa. Og der finnes det nå et økende tilbud av organiserte opplegg samt ekstra merkede og tilrettelagte trugeløyper …

 3. Tilbaketråkk: Ikke gjør dette (hjemme) | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s