Beiterett er ikke for alle

I dag var jeg gjest i NRK Hedemark og Opplands formiddagssending. Ett av mange gode lytterspørsmål var om allemannsretten gjelder for dyr på beite.

Svaret er nei. Beiterett er ikke en allemannsrett.

Allemannsretten i radiostudio

Skal du ha dine dyr på beite, må de holdes på egen grunn, eller på andres eiendom etter avtale med grunneieren der. Beiterett kan også være del av allmenningsrett, som tross den språklige likheten ikke må forveksles med allemannsrett.

Beiterett for allmenningsberettigede reguleres av bygdeallmenningsloven og fjelloven. Turfolkets allemannsrett reguleres av friluftsloven.

Forvirrende? Kort sagt er det slik at den frie ferdselsretten som gjelder for mennesker i utmark, ikke gjelder for dyr på beite.

2 tanker om “Beiterett er ikke for alle

  1. Ville dyr, derimot, har vel en slags innebygget alledyrsrett …. 😉 Strafferetslig ansvarlige er de vel ikke, selv om de blir tatt av dage hvis de forviller seg inn i hagene til folk … Ikke greit å være dyr.

  2. Hei. Der jeg bor påstår bønder at de har full beiterett alle steder uansett.og alle har gjærdeplikt overfor de, tom ut i mot offentlig veg og bureisning , Selv om all dokumentasjon foreligger så viser det motsatte. Blir helt forvirret.. har aldri hørt om lignende. Hva er riktig?????.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s