Granbarseng

Granbarseng - Ikke helt som andre soveromsmøbler

Femmila i Holmenkollen er nettopp tilbakelagt, påsken står snart for døren.

Å bryte noen barkvister til en rasteplass i skogen, regnes vanligvis som en del av allemannsretten. Men i dagene etter et stort publikumsarrangement i skogen er det tett mellom forlatte og mer eller mindre uoppredde granbarsenger. Hva sier regelverket om dette?

Straffeloven § fra 1902 hadde en bestemmelse i § 399 om straff for den som rettsstridig  tilegnet seg «i skog, mark eller eng værende sten, sand, ler, jord, gjødsel mineraler, torv, mos, lyng, blomster, busker, kvister, løv, never, bark, bar, tørre trær eller grener…osv». Straffeloven gjelder fortsatt, men denne bestemmelsen er opphevet og trådte ut av kraft fra 1. januar i år. Etterfølgeren står i den nye straffeloven § 323: «Tilegnelse av naturprodukter, herunder stein, kvister, vekster mv., av liten eller ingen økonomisk verdi under utøvelse av lovlig allemannsrett, straffes likevel ikke.» Den paragrafen har ennå ikke trådt i kraft. Her er vi altså inne på et aldri så lite lovtomt område.

Så lenge du ikke skal ta med deg granbaret hjem, er straffelovens bestemmer om naskeri og tyveri uansett lite treffende. Å brekke grankvister av trærne for å bruke dem på stedet, vil i verste fall heller kunne være snakk om skadeverk. Friluftslovens hensynsregel i § 11 innebærer at allemannsretten bare gjelder så lenge man ikke volder skade for eieren eller miljøet.

Hver og en som lager granbarsenger langs femmilsløypa holder seg kanskje innenfor hensynsreglen. Men i sum kan innhugget i granskogen bokstavelig talt bli stort.

Grunneiere i pressområder med intensivt friluftsliv kan i samarbeid med kommunen få vedtatt lokale forskrifter om ferdselsregler se friluftsloven § 15. I naturvernområder gjelder ofte egne regler.

For å ta vare på allemannsretten er det viktig å ikke sage av den grenen man sitter på.

En tanke om “Granbarseng

  1. Tilbaketråkk: Blåveismysteriet | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s