Gjerder og porter

Port kan løse gjerdeproblemer

Hvis spørsmålet er gjerde, kan svaret være port.

I hvert fall sett fra friluftslivets side. Gjerder i utmark er en av allemannsrettens vanligste utfordringer. Eller direkte sagt: problemer.

Mange gjerder tjener berettigede interesser, og er fullt lovlige. Men gjerdene gjør også fri ferdsel vanskelig. Porter eller andre passeringspunkter kan løse interessemotsetningene. Høyesterett har sagt det slik: «Stengsler i forbindelse med dyrehold vil regelmessig kunne utformes slik at ferdselsretten has i behold.»

Mange typer gjerder må ha offentlig tillatelse. Forvaltningen har da ofte mulighet til å stille vilkår for tillatelsen. Et vilkår for å få oppføre gjerde kan være at ferdselsmulighetene sikres.

Se også tidligere bloggpost om lovlige gjerder.

En tanke om “Gjerder og porter

 1. Hei Marianne,
  Gjerder i grenselandet utmark/innmark blir fra myndighetshold kalt «sjikanøse stengsler», og i dette ligger underforstått at det er allemann som blir sjikanert med stengsler som hindrer fri adgang til innmark, dvs hager ol. Etter min erfaring er dette å snu problemstillingen helt på hodet. På et generelt grunnlag vil jeg våge påstanden at «allemann» i 2012 for lengst har lagt fra seg tunge laster som samvittighet, hensyn og ikke minst folkeskikk! På ryggen har den moderne «allemann» designer-skreppa som kun inneholder lett bagasje som selvrettferdig selvtekt, høyrøstet bredskuldret og sterkt lokal selvråderett-innstilling, samt en liten porsjon deilig uvitenhet! Mot denne formen for sjikane fra «allemann» vil det etter mitt syn være svært naturlig å sette opp et stengsel, i form av et gjerde.
  Hvorfor gjelder ikke allemannsretten i tykkeste Bærum? Hvorfor kan vi ikke rive alle stengsler og gjerder i boligfeltene? Når ble det en menneskerett å kunne gå uhindret langs kystlinjen fra nord til sør?
  Svaret på disse spørsmålene ligger majoritetens makt, og dens bevisstløse aksept av populærpolitiske mantraer. Samt en synkende respekt for eiendomsretten.
  Respekt for annen manns eiendom er kjeeeedelig. Ikke gøy. Vi vil ha alt! Og vi vil ha det nå!
  Men det blir ikke så veldig gøy når en eller annen «allemann» setter seg ned i hagen din på Furuset eller Bekkestua og fyrer opp engangsgrillen..? Men når eiendommen grenser til utmark…da skal alt være lov!
  Enkle hensyns-mekanismer… «snu-på-situasjonen»-trikset, eller rett og slett menneskets spesial-egenskap; empati, og sågar en porsjon folkeskikk (spør dine besteforeldre..) kan kanskje være verdt å huske og ta med seg når man er så heldig å kunne ferdes i naturen. De gir oss en mulighet til å ha det fint alle sammen, og å komme til en natur som er naturlig! Selv etter at «allemann» har vært der en tur!

  Vidar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s