Sykkel vs. ski

Fare for syklister, eller...?

Har noen friluftsaktiviteter fortrinnsrett fremfor andre?

Retten til fri ferdsel i utmark gjelder for alle, bare du ikke bruker motor. Noen går på tur med barnevogn, andre med hund. På stier og veier møtes fotgjengere, syklister og ryttere.  I åpent landskap kjøres det på ski etter drager (kiting). Og på sjøen møtes badende, padlere, småbåter og surfere i en ikke alltid like skjønn forening.

Hvem må passe seg for hvem?

Friluftsloven har i hovedsak regler som gjelder mellom friluftslivet og grunneieren. Det finnes lite lovgivning som regulerer friluftslivets interne konflikter. I mangel av detaljerte trafikkregler blir det ofte i praksis «den sterkestes rett» som gjelder.

Lokalt kan det være bestemmelser som gir den ene eller den andre aktiviteten fortrinnsrett. Her er et par eksempler: I Mandal kommunes friluftsområder langs kysten skal de som bruker anlagt badeplass ikke hindres av båter og seilbrett. På Langøyene i Nesodden kommune er retten til telting noe innskrenket, for å tilrettelegge bedre for andre som ønsker å oppholde seg i området.

Utover dette er man henvist til friluftslovens generelle hensynsregel i § 11. Den innleder slik: «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre…» Der flere friluftaktiviteter kommer i konflikt med hverandre, er det særlig verd å legge merke til at det ikke er lov å være til ulempe for andre. Allemannsretten gjelder bare så lenge man holder seg innen rammene av hensynsregelen, og dette er kanskje friluftslivets viktigste paragraf.

En tanke om “Sykkel vs. ski

  1. Tilbaketråkk: Allemannsretten og sykling | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s