Tur-retur på bærtur

Multer - kan alltid plukkes når de spises på stedet

Friluftsloven endres. Igjen.

Statsråd fredag 30. mars la Regjeringen frem forslag til Stortinget om endring i friluftsloven. Det er ikke så lenge siden sist. Denne gang handler det om å rette opp en skrivefeil.

Høstingsretten er en del av allemannsretten, og innebærer blant annet retten til å plukke ville bær og blomster med liten eller ingen økonomisk verdi for grunneieren. I 2011 fikk høstingsretten plass i en ny bestemmelse i friluftsloven § 5. Tidligere sto denne regelen i straffeloven, og høstingsretten fulgte forøvrig av sedvanerett.

Myrull - kan plukkes

Da høstingsretten skulle innskrives i friluftsloven i 2011, var det uenighet blant de folkevalgte om ordvalget. Korrekturtabben besto i at både den foreslåtte og den nye formuleringen ble vedtatt som lov.

Det er ingen grunn til å gjenta det som ikke skulle gjelde. Men når formalitetene nå om antakelig ikke så lang tid gjennomføres, ved at Stortinget behandler lovvedtaket to ganger med minst tre dagers mellomrom, og vedtaket deretter sanksjoneres av Kongen i statsråd, skal regelen om høstingsretten lyde slik:

Jordbærkløver (Trifolium fragiferum) er rødlistet som sterkt truet, og kan ikke plukkes Foto: Wikipedia Commons

 

 

§ 5. (Almenhetens høstingsrett)

Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder første ledd bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking. Uavhengig av et slikt uttrykkelig forbud kan allmennheten alltid plukke multer som spises på stedet.

Se opp for unntak

Begrensninger som følger av andre lover, går foran friluftslovens generelle høstingsrett. Mange arter er særskilt vernet og kan ikke plukkes.

5 tanker om “Tur-retur på bærtur

  1. Tilbaketråkk: Blåveismysteriet | allemannsretten.no

  2. Tilbaketråkk: Ville vekster | allemannsretten.no

  3. Tilbaketråkk: Reisen til multebærland | allemannsretten.no

  4. Tilbaketråkk: Dette er allemannsretten | allemannsretten.no

  5. Tilbaketråkk: Demo | Allemannsretten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s