Blåveismysteriet

Leveregler og lovregler - går ikke alltid ut på det samme

Allemannsretten åpner for at man kan plukke ville bær og blomster i utmark. Også blåveis? Mange arter og områder er fredet. Og så er det noen myter der ute…

Fredet?

I det nylig opprettede Dronningberget naturreservat på Bygdøy i Oslo er det forbudt å fjerne planter eller deler av disse fra naturreservatet. I praksis innebærer dette også at blåveisen der er fredet. Noe landsomfattende forbud mot plukking av blåveis finnes ikke. Men i ett område finnes egne blåveisregler: Forskriften for Kolsås-Dæhlivann landskapsvernområde i Bærum kommune fastsetter at fuglelivet, barlinden og blåveisen der særskilt er fredet.

Og hva med roten?

Det finnes heller ikke generelle lovregler om fredning av blåveisroten. Blåveisens frø spres forøvrig ved hjelp av maur. En innfallsvinkel kan være at roten tilhører grunneieren, og derfor ikke kan høstes som en del av allemannsretten. Etter friluftsloven § 5 omfatter høstingsretten både ville blomster og røtter av ville urter. Noe klart skille mellom hva som er blomster og hva som er urter finnes nok ikke. Her er vi derfor i en juridisk gråsone, uten klare svar på grensen mellom grunneierens og allmennhetens rettigheter.

Loven og livet

Uansett hva jussen måtte si, er det en god regel å stort sett la blåveisen stå i fred. Blåveisen er fint eksempel på at myter kan være vel så effektive som lover når det gjelder å etablere gode leveregler.

—o0o—

Flere innlegg om høstingsretten:

Tur-retur på bærtur

Granbarseng

2 tanker om “Blåveismysteriet

  1. Tilbaketråkk: Ville vekster | allemannsretten.no

  2. Tilbaketråkk: Myter om allemannsretten | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s