Tilrettelegging for friluftsliv

Noe å gå på. Foto: Marianne Reusch

Allemannsretten forutsetter at man tar naturen som den er. Tilrettelegging for friluftsliv er som den store hovedregel ikke en del av allemannsretten.

Men tilrettelegging kan være til god hjelp. Her er noen eksempler:

Merking og varding av stier, preparering av skiløyper. Bygging av bruer, bålplasser, gapahuker, badebrygger og fiskeplattformer. Montering av fast tau forbi et vanskelig parti. Bolting av klatreruter.

Merking viser vei. Foto: Marianne Reusch

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilrettelegging krever grunneierens samtykke. Og ved litt større inngrep kan det også være nødvendig med kommunens samtykke. Dette reguleres av plan- og bygningsloven, som sier at ”mindre tiltak utendørs” ikke krever søknad og tillatelse (§ 20-3 d).

Skilting – enkel tilrettelegging. Foto: Marianne Reusch

Det finnes også muligheter for å tilrettelegge for friluftsliv uten samtykke fra grunneieren. Friluftsloven § 35 har en bestemmelse om såkalt inngrepsløyve, som gir kommunen hjemmel til å vedta merking og skilting av løyper og stier. Dette kan være aktuelt i et større, sammenhengende sti- eller løypenett der for eksempel én grunneier motsetter seg tilretteleggingen, mens øvrige samtykker.

Forøvrig er arealplanlegging gjennom plan- og bygningsloven kommunens viktigste verktøy for tilrettelegging av friluftsliv.

Over bekken etter vann. Tilrettelegging gjør det mulig. Foto: Marianne Reusch

5 tanker om “Tilrettelegging for friluftsliv

  1. Tilbaketråkk: Hodebry med kyststi | allemannsretten.no

  2. Tilbaketråkk: Nøling i fjæra | allemannsretten.no

  3. Vi er heste eiere og staller opp på Bogstad Gård. Vi er informert om at det ikke er lov å ri på stier i Oslo Kommune og at vi på søndager kun kan ri ut før kl. 11 og etter kl. 15. Er disse reglene fastslått i Norsk Lov? En av de stiene vi av og til benytter går gjennom eiendom mellom veien fra Strøm til Tryvann og Wyllerløypa. Grunneier hevder at vi ikke har lov til å ri på sti på hans eiendom. Har han rett? På vinterstid legges det som bekjent skiløyler på mange at de skogsveier vi benytter om sommeren. Vi har selvfølgelig ingen problemer med å ikke ri her om vinteren. Men dette gir selvfølgelig som resultat at vi nesten ikke kan ri om vinteren dersom det skulle stemme at vi heller ikke kan ri på stiene. Jeg skulle gjerne ha en tilbakemelding fra eksperthold. Mvh Per Martin Solvang, Sørkedalen
    PS Jeg har ikke hørt noe om at Løvenskiold eller Bærum kommune skulle ha tilsvarende begrensninger.

  4. Vi er heste eiere og staller opp på Bogstad Gård. Vi er informert om at det ikke er lov å ri på stier i Oslo Kommune og at vi på søndager kun kan ri ut før kl. 11 og etter kl. 15. Er disse reglene fastslått i Norsk Lov? En av de stiene vi av og til benytter går gjennom PRIVAT eiendom mellom veien fra Strøm til Tryvann og Wyllerløypa. Grunneier hevder at vi ikke har lov til å ri på sti på hans eiendom. Har han rett? På vinterstid legges det som bekjent skiløyler på mange at de skogsveier vi benytter om sommeren. Vi har selvfølgelig ingen problemer med å ikke ri her om vinteren. Men dette gir selvfølgelig som resultat at vi nesten ikke kan ri om vinteren dersom det skulle stemme at vi heller ikke kan ri på stiene. Jeg skulle gjerne ha en tilbakemelding fra eksperthold. Mvh Per Martin Solvang, Sørkedalen
    PS Jeg har ikke hørt noe om at Løvenskiold eller Bærum kommune skulle ha tilsvarende begrensninger.

  5. Tilbaketråkk: Dette er allemannsretten | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s