Friluftslovens formål

Hvilke formål kan allemannsretten benyttes til? Foto: Marianne Reusch

Ferdsel, opphold og høsting i naturen kan tjene mange formål: Naturopplevelse, nytte, trening, næringsvirksomhet, undervisning, avkobling og forskning er noen stikkord.

Kan allemannsretten benyttes til alle formål?

Formålsparagrafen

Friluftslovens § 1 sier at lovens formål er å:

«verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre almenhetens rett til ferdsel, opphold m.v. i naturen, slik at muligheten til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet bevares og fremmes.»

Annet enn friluftsliv?

Bestemmelsen hindrer ikke at allemannsretten også brukes til andre formål, selv om friluftsliv er det sentrale. For hundre år siden var nytteformål viktigst. Allemannsretten ble da kalt den uskyldige nyttesrett. Også i dag er nytteformål en del av allemannsretten, for eksempel i forbindelse med undervisning og næringsvirksomhet. Formålsparagrafen ble tilføyd loven i 1996. Et forslag var da å begrense formålet, slik at det skulle være forbudt å benytte allemannsretten til kommersielle organiserte aktiviteter. Forslaget ble nedstemt. Formålsparagrafen utelukker ikke at allemannsretten benyttes til andre formål enn fritidsaktiviteter.

Begrensninger

Allemannsrettens viktigste begrensning er at den, uansett formål, må utøves hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade, (se friluftsloven § 11). Selv om allemannsretten i utgangspunktet er formålsnøytral, kan det fastsettes begrensninger og lokale bestemmelser som tillater noen formål og forbyr andre.

En tanke om “Friluftslovens formål

  1. Tilbaketråkk: Telting fjernt fra bebyggelse | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s