Allemannsrettens hovedregel om fri ferdsel i utmark gjelder ferdsel til fots. For sykling har friluftsloven egne regler.
Hovedregelen
Utgangspunktet er at alle og enhver fritt kan sykle på stier og veier i utmark, se friluftsloven § 2 annet ledd. På fjellet, det vil si over tregrensen, er det også tillatt å sykle utenfor stier og veier. Fra 1 januar 2012 fikk friluftsloven en ny regel i § 3a som sier at det også er tillatt å sykle på opparbeidede stier og veier gjennom innmark som leder til utmark. Mer om: innmarksferdsel og ferdsel på privat vei og opparbeidet sti.
Hensynsregelen
Alle former for ferdsel begrenses av den alminnelige hensynsregelen i friluftsloven § 11 som sier at enhver som benytter seg av ferdselsretten er forpliktet til å opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. I praksis kan hensynsregelen innebære at man innimellom ikke kan sykle steder det ellers er tillatt å sykle, for eksempel hvis det er svært vått og fare for skade på grunnen.
Sykkelforbud
Grunneieren kan ikke på egen hånd forby sykling som er tillatt etter friluftsloven. Men kommunen kan i samarbeid med grunneieren begrense sykling på bestemte strekninger eller i bestemte områder. Slike regler skal i så fall vedtas gjennom forskrift. Her er noen eksempler: I Bergen er det forbudt å sykle på mange av turveiene i Fløyen-området. På Garnbakken friluftsområde i Våle i Vestfold er sykling forbudt. Og i Søndre Jeløy landskapsvernområde i Moss i Østfold er sykling forbudt på turveger merket «gangveg» og på stitråkk. Lokale forskrifter som begrenser sykling går foran friluftslovens generelle regler.
Les også: Lov og rett for terrengsyklister og Sykkel vs. ski
Tilbaketråkk: Syklistansvaret | allemannsretten.no
dette omhandler sykling, men hva med ridning? Vi får ofte spørsmål om ridning i regi av ridesentre der sentrene påstår at de har rett til å benytte stier i utmark. I DN`s brosjyre står det at slik bruk av utmark «bør bare skje etter avtale med grunneieren.» Hvor finner jeg hjemmel for dette og i hvilken grad har grunneier rett til å nekte organisert ridning på stier i sin utmark?
Tilbaketråkk: Syklister i terrenget og på fjellet | Trafikk og samfunn
Tilbaketråkk: Dette er allemannsretten | allemannsretten.no
Tilbaketråkk: Demo | Allemannsretten
tja sykler er nice flott artikkel 🙂 leser ganske lite i grunn