Nøling i fjæra

Forebyggende: Redningsvest, solkrem og hensynsfullhet. Foto: Marianne Reusch

Hva er det lov å gjøre i strandsonen?

Å gå en tur langs stranden, bade, grille, sole seg, bygge sandslott eller fiske krabber er fine sommeraktiviteter. Men det er ikke alltid så lett å vite hva som er tillatt. Friluftsloven har regler om allemannsretten i strandsonen.

Ferdsel

Om stranden eies av en privatperson eller av det offentlige spiller i utgangspunktet ingen rolle.  I utmark  er det som hovedregel fri ferdselsrett (friluftsloven § 2). Strender er ofte utmark, men den private sonen rundt bebyggelse regnes som innmark. Der kan man ikke ferdes. Hvor langt den private sonen strekker seg, finnes det ikke eksakte svar på. Her må hver enkelt utvise hensynsfullhet og skjønn. Nettopp fordi reglene ikke er skarpt tilskåret, oppstår konflikter. Til sammenligning er det i Danmark lovfestet at det er tillatt med ferdsel og kortvarig opphold «på privatejede strandbredder og kyststrækninger» inntil 50 meter fra beboelsesbygninger (naturbeskyttelsesloven § 22).

På merkede og skiltede stier kan man alltid ferdes, uansett hvor nær bebyggelsen man kommer. Grunnen til det er at tilrettelegging av slike stier bare kan skje med grunneierens samtykke, eller der det finnes et annet rettsgrunnlag for merkingen.

Opphold

Reglene for opphold er litt strengere enn for ferdsel. Derfor kan det være lov å passere over en strand, uten at det er tillatt å bade eller sole seg der. Friluftsloven § 8 og § 9 regulerer opphold og bading. Skal man slå seg ned en stund på en strand, må det i følge loven være i rimelig avstand fra «bebodd hus eller hytte». Hva betyr det at eiendommen er «bebodd»? I Miljøverndepartementets rundskriv til friluftsloven står det:

Lovlig opphold på stranden. Foto: Marianne Reusch

Fritidseiendommer flest er bebodd kun korte perioder av året, og da gjerne i feriesesongene. Når de er åpenbart ubebodd, vil allmennheten ha større adgang til ferdsel nær, og i noen grad på, slike tomter. “Ubebodd” må forstås slik at det, ut fra faktiske, i hovedsak synlige, forhold på stedet, virker åpenbart at eier eller bruker ikke bare er midlertidig bortreist.

Det følger av friluftsloven § 7 at man for kortere tid har lov til å dra båt på land på strandstrekning i utmark.

Privat brygge kan ikke brukes uten samtykke fra eieren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s