Strandloven – finnes ikke

Misforståelser om ”strandloven” er utbredt. Her er en liten oppklaring.

Strandloven er ikke en egen lov, men kallenavnet på en paragraf i plan- og bygningsloven: Bestemmelsen om byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen.

Byggeforbudet i strandsonen har en lang historie. Midlertidig lov om byggeforbud ble vedtatt først i 1954. En ny midlertidig lov kom i 1965. Den ble kalt strandloven og  resulterte i den såkalte strandlovdommen fra 1970 om en holme som ble ubebyggelig fordi det var mindre enn 100 meter til sjøen i alle retninger. I 1971 kom strandplanloven, med et permanent byggeforbud i strandsonen. Byggeforbudet ble så overført til plan- og bygningsloven i 1989. I dag fremgår byggeforbudet i strandsonen av plan- og bygningsloven § 1-8.

Reglene om retten til ferdsel i strandsonen står i friluftsloven.

Kombinerer man plan- og bygningslovens byggeforbud og friluftslovens ferdselsrett, får man det som kanskje kunne vært innholdet i en strandlov. Men den finnes altså ikke.

2 tanker om “Strandloven – finnes ikke

  1. Hei,

    Jeg er litt usikker på om jeg har forstått det du skriver her – og i avhandlingen din – om reekkevidden av de ulike strandlovbestemmelsene. Jeg oppfatter det slik at den midlertidige strandloven av 1954 gjorde byggeforbudet frivillig for kommune. Gjaldt det også den nye midlertidige loven av 1965, som lå til grunn for «strandlovdommen» av 1970? Og ble denne frivilligheten også videreført i strandplanloven av 1971, og først avviklet med plan- og bygningsloven av 1985?

  2. Tilbaketråkk: Friluftsloven fyller 60 år! | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s