Allemannsrett og fiske

Fisketur. Har de løst fiskekort? Kanskje noen av dem er under 16 år? Barn fisker jo gratis, men ikke overalt. Kan dette være et lakseførende vassdrag?? Foto: Marianne Reusch

Ferskvannsfiske er en grunneierrett. Derfor må man løse fiskekort for å fiske i vann og vassdrag. Fritidsfiske i sjøen er derimot en allemannsrett. Fra disse hovedreglene finnes det også mange unntak.

Innlandsfiske har etter lang tradisjon vært grunneierens enerett. Regelen står i lakse- og innlandsfiskloven § 17. I 1992 ble det innført allemannsrett til fritt fiske med håndredskap for barn under 16 år. Les mer om dette i § 18. NB! Fritt fiske for barn gjelder ikke i lakseførende vassdrag. I vann og vassdrag som ligger i statsallmenning skal det også løses fiskekort. I disse områdene skal alle som er og har vært fast bosatt i Norge det siste året ha tilgang til fiskekort på like vilkår. Reglene om dette står i fjellova kapittel 12.

Saltvannsfiske har etter lang tradisjon vært fritt for alle. Men yrkesfiske er i dag underlagt så mange begrensninger at det ikke lenger er naturlig å kalle det en allemannsrett. Fritidsfiske er fortsatt relativt fritt. Hovedreglene står i havressursloven § 22 og § 23 som har regler om redskap og omsetningsgrense. Grunneieren har enerett til visse former for fiske av laks som vandrer mellom sjø og ferskvann, og som er avhengig av ferskvann for å formere seg (anadrome laksefisk). Reglene om disse grunneierrettighetene står i lakse- og innlandsfiskloven § 16.

Unntak og begrensninger av mange slag kan forekomme. Det kan gjelde restriksjoner på bestemte fiskeslag, eller bruk av bestemte fiskeplasser. Sjekk derfor de lokale forholdene før du kaster ut snøret.
Skitt fiske!

4 tanker om “Allemannsrett og fiske

  1. Tilbaketråkk: Regler om fritidsfiske av torsk | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s