Syklistansvaret

Sykkellov. Vegtrafikkloven og trafikkreglene gjelder også for syklister på skogsveier. Foto: Marianne Reusch

I biltrafikken er syklister myke trafikanter. I skogen kan det være motsatt. Syklister regnes som kjørende, og må tenke og handle deretter.

Trafikkreglene gjelder for syklister på skogsveier

Vegtrafikkloven gjelder både på offentlige og private veier, også skogsbilveier og fjellveier. Dette følger av vegtrafikkloven § 1. Trafikkreglene, som er en forskrift til vegtrafikkloven, gjelder også på veier i skog og mark. Syklister regnes i trafikkreglene § 2 som ”kjørende”. Trafikkreglene § 9 nr 1 sier videre at en syklist på skogsbilvei har plikt til å la gående få tilstrekkelig plass på veien.  Syklisten skal også i prinsippet kunne stanse foran ”enhver påregnelig hindring”, se trafikkreglene § 13 nr. 1.

Aktsom sykling

Alle som ferdes på skogsveier må ferdes aktsomt og hensynsfullt. Dette gjelder syklister, så vel som bilister og fotgjengere. Kravet til hensynsfullhet er bra. Men det er også lover og regler som må følges. Mange er for eksempel ikke klar over at vegtrafikklovens fartsregler (§ 6) også gjelder syklister på skogsveier.

Trafikkreglene innebærer at syklisten må vurdere muligheten for at det kan være en trassig treåring som sitter i veibanen. Man kan møte en jogger bedøvet av musikk på øret, eller en storfamilie rundt svingen. En syklist på skogsvei må tenke som en kjørende. Og ikke som en kjørende på vei, med adskilte filer. Men mer som en kjørende på gangvei.

I følge forskrift om krav til sykkel er det blant annet obligatorisk med to separate bremser, reflekser og signalklokke.

Se også: Allemannsretten og sykling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s