Reisen til multebærland

Multebærland. Inngjerdet multemyr på Kvaløya i Troms. Foto: Marianne Reusch

Retten til å høste ville bær og blomster i utmark er en del av allemannsretten. Hovedreglene står i friluftsloven § 5. I Nord-Norge gjelder egne regler:

«For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder første ledd bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking. Uavhengig av et slikt uttrykkelig forbud kan allmennheten alltid plukke multer som spises på stedet.»

Men hvor i all verden – og ikke minst hva – er multebærland?

Den juridiske betydningen av «multebærland» er vokseplasser for multer der forekomsten er såpass betydelig over tid at bærene har økonomisk betydning for grunneieren. Slike steder kan grunneieren forby andre å plukke bær som tas med bort. Forbudet må gjøres uttrykkelig. En turgåer skal derfor ikke behøve å være i tvil om det er lov med multeplukking.

Fra hånd til munn er alltid lov.  Foto: Marianne Reusch

På Finnmarkseiendommen kan kommunen tildele enkeltpersoner eller grupper særrettigheter til multeplukking på bestemte steder, se finnmarksloven § 24. Muligheten skal kunne brukes for å sikre folk som helt eller delvis har sitt levebrød fra høsting av lokale naturressurser. Så langt har bestemmelsen blitt praktisert strengt.

Det viktigste for friluftslivet er vel kanskje siste linje i friluftsloven § 5: Det er alltid lov å plukke multer som spises på stedet.

Tidligere innlegg om bærplukking: Tur-retur på bærtur

En tanke om “Reisen til multebærland

  1. Hei, vet du om størrelsen på «vesentlig inntekt» fra bærplukking er rettslig prøvd noen gang? Vet du hvilke summer en må kunne dokumentere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s