Telting fjernt fra bebyggelse

På høyfjellet og i områder fjern fra bebyggelse kan det være lov å telte lengre enn to døgn på samme sted, uten samtykke fra grunneieren.

Tungestølen ved Jostedalsbreen. Fjernt fra bebyggelse? Foto: Christian Reusch

Men hva er egentlig «fjernt fra bebyggelse»?

Oslo byfogdembete avgjorde i en kjennelse forrige uke at romfolket må fjerne sin teltleir ved Sognsvann i Oslo. Grunneier ga ikke tillatelse til teltopphold lengre enn to døgn.

To døgn

Teltreglene står i friluftsloven § 9. Hovedregelen er at det er lov å ha teltet stående på samme sted i utmark to døgn i strekk. Bestemmelsen er sammen med den generelle hensynsregelen i friluftsloven § 11 de sentrale reglene om telting.

Forhistorien

Da friluftsloven ble utformet på 1950-tallet, var det stor diskusjon om retten til telting skulle gjelde i ett eller to døgn. Men det var enighet om at en så streng tidsgrense ikke skulle gjelde i høyfjellet og andre øde strekninger, fordi det på slike steder ville være vanskelig å innhente grunneierens samtykke.

Urbane friluftsområder

Friluftslovens uttrykk «fjernt fra bebyggelse» må leses i lys av forarbeidene, der man altså tenkte på steder der grunneieren var utenfor rekkevidde. Rundt byer og tettbebyggelse, som ved Sognsvann i Oslo, er det klart at teltretten er begrenset til to døgn på samme sted.

Lokale forskrifter

I bynære områder vil kommunene ofte vedta begrensninger i teltreglene, av hensyn til blant annet sanitærforhold og at ikke andre brukergrupper skal fortrenges. Det finnes mange slike forskrifter. I Kragerøskjærgården er det forbudt å telte i friluftsområdene. Telting er også forbudt i Fløyen-området i Bergen, og i flere kommunale friområder i Kristiansand. På Langøyene i Nesodden kommune ble det også vedtatt en egen teltforskrift etter mange år med rus og fyll i tilknytning til langtidsteltere. I utfartsområdene rundt tettbebyggelsen i Oslo finnes ingen annen teltregulering en friluftsloven.

Tidligere innlegg:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s