Ferdsel i skogplantefelt

Å hugge juletre er ikke en allemannsrett. Du må ha tillatelse fra grunneieren. Men hvordan er det med ferdsel i skogplantefelt?

Skogplantefelt

Spør først, hogg siden. Foto: Marianne Reusch

Etter friluftsloven § 1a regnes skogplantefelt som utmark. Der kan enhver i utgangspunktet ferdes fritt.

Frem til 1. januar 2012 var skogplantefelt definert som innmark. Loven ble endret blant annet fordi store, moderne hogstflater reduserer friluftslivets arealgrunnlag. Skogeiere ser annerledes på det. Ferdsel kan være til skade for de små trærne i skogplantefelt.

Tilbakeblikk

Da friluftsloven ble vedtatt i Stortinget i 1957 skapte også ferdselsrett i skogplantefelt brennhet debatt. Det ble diskutert om skogforyngelsesfelt var inkludert. Da ville det ikke være fri ferdselsrett i skogsområder der skogen forynges ved naturlig frøspredning. Forslaget ble nedstemt. Forøvrig var altså skogplantefelt å regne som innmark frem til lovendringen i fjor.

Forglemmelse?

Friluftsloven § 3 regulerer retten til ferdsel i innmark når marken er frossen. Bestemmelsens annet ledd sier:

«Eier eller bruker kan – uansett inngjerding – forby ferdsel over hage, plantefelt, høstsådd åker og gjenlegg (attlegg) også når marken er frosset eller snølagt, såfremt ferdselen er egnet til å volde nevneverdig skade.»

Når skogplantefelt ble omdefinert til innmark, burde nok «plantefelt» samtidig blitt strøket her. Hva skjedde? Antakelig det jurister liker å kalle «en inkurie». Altså en forglemmelse.

Forskrifter

I forbindelse med lovendringen ble det foreslått å gi forskrift etter friluftsloven § 23 med utfyllende regler til varsomhetsbestemmelsen i § 11, for å sørge for at skogplantefelt i minst mulig grad forårsaker skade. Noen slik forskrift er ennå ikke fastsatt.

Pyntegrønt

Er det lov å plukke grankvister og kongler til juledekorasjoner og bordpynt? Les de tidligere innleggene:

– Ville vekster

– Granbarseng

2 tanker om “Ferdsel i skogplantefelt

  1. Gjeld omdefineringa av skogplantefelt også juletrefelt? Juletreproduksjon er definert som skogbruk. Men medan eit ordinært skogplantefelt gjerne kostar 2000 kroner i investering per dekar alt inkludert, kan eit juletrefelt komma opp i 15 000 kroner per dekar. Både fordi det er lettare å gjera skadar med økonomisk verknad i slike felt og fordi det er snakk om langt høgre moglege tap, verkar det veldig rart om slike areal er å sjå på som ordinær utmark. Kanskje er det fleire «forglemmelser» ute og går?
    Lars Slåttå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s