Søksmål i amerikansk strandsone

Staten New Jersey saksøkes etter endringer i strandsonereglene.

Fri ferdsel i stransonen assosieres vanligvis ikke med USA. Mer kjent er forbudet mot «trespassing» – ulovlig ferdsel på privat eiendom.

Panorama_of_Manhattan_Skyline_from_Bayonne_Docks_-_New_Jersey_-_USA

Manhattan skyline sett fra New Jersey. Foto: Adam Jones via Wikimedia Commons

I de fleste amerikanske statene har befolkningen likevel fri adgang til tidevannsbeltet – strandområdene mellom høyvanns- og lavvannsmerket. Rettighetene bygger på gamle regler. Public Trust Doctrine gir folket visse visse rettigheter til ferdsel på eiendom de ikke selv eier. Publikums adgang til tidevannsbeltet kommer også til uttrykk i Coastal Zone Management Act fra 1972.

usa flag_002

I fjor vedtok New Jerseys miljøverndepartement nye regler som gir kommunene adgang til å begrense strandferdselen etter eget skjønn. De mer enn 200 kommunene som omfattes kan i ytterste konsekvens helt hindre befolkningens adgang til strendene.

De nye reglene trådte i kraft 5. november 2012. Allerede den 26. desember 2012 tok organisasjonene NY/NJ Baykeeper og Hackensack Riverkeeper ut stevning mot staten for å få kjent reglene ugyldige.

Mediedebatten er het. Motstanderne av de nye reglene anfører at New Jerseys miljøverndepartement kan gi kommunene så vide fullmakter til å begrense befolkningens adgang til strendene. Myndighetene selv forsvarer seg med at regelendringene vil forbedre publikums adgang til strendene.

Huffington post skriver at de nye reglene kan føre til at eiendomsutviklere ikke lenger vil ble pålagt å sikre fri ferdsel i tidevannsbeltet når det bygges nytt i strandsonen.

allemannsretten.no vil følge saken fremover.

En tanke om “Søksmål i amerikansk strandsone

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s