Ferdsel på islagt vann

Fri ferdsel i vassdrag har vært anerkjent som en allemannsrett siden 1800-tallet.

på tynn is

På tynn is? Foto: Marianne Reusch

Vassdragene var tidligere det riksveiene er i dag. Før bilens tid foregikk vinterferdselen ofte på islagte elver og innsjøer til fots eller med hest.

Allemannsretten

Skøyter, ski og isfiske er noen av formene for vinterfriluftsliv foregår på islagt vann. Allemannsretten til umotorisert ferdsel i vassdrag er lovfestet i vannressursloven § 16. 

Lovforarbeidene forutsetter at ferdselsretten gjelder både på åpent og islagt vann.

Sikkerhet og unntak

Ferdsel i naturen skjer på eget ansvar. Det vil derfor som regel være opp til den enkelte å vurdere om man tar sjansen på å gå på isen. Politiet kan med hjemmel i politivedtektene forby eller gi regulerende bestemmelser for ferdselen på islagt vann eller sjø av sikkerhetsgrunner.

—0o0—

Oddvin

Oddvin Lund på iskanten. Foto: Terje Johnsen

Oddvin Lund, fagsjef i Den norske turistforening, er ivrig turskøyter. Oddvin har et kaldt hode kombinert med et varmt hjerte, og kan mye om å kombinere trygghet og trivsel på skøyteisen.

– Hvor gikk årets første skøytetur?

Det ble på Gjersjøen i Oppegård 1. januar. Gjersjøen legger seg sent fordi den er dyp (64 m) og den ligger dessuten lavt i terrenget (40 moh) og får stadig regn når det snø i høyere strøk. Alt dette gjør at den ofte har skøyteis når det er snø på andre vann.

– Heller ski enn skøyter om vinteren?

Omvendt for meg! Jeg går på skøyter så ofte jeg kan, og kan også finne på å reise 1-2 timer til isen hvis nødvendig. Ski blir det noe av også, særlig i Sørmarka og Østmarka når det er snø der.

– Måler du distanse, og i så fall hvor langt går du i løpet av sesongen.

Nei, men jeg har skøytevenner som sporer med GPS når vi går. En dagstur blir fort på rundt 5 mil, men 2-3 mil er vanlig. 10-15 km/t er vanlig fart, noe avhengig av hvilke stopper/pauser man regner med.

– Skøytecharter: Har du skøytet i utlandet?

Kun Sverige. Vi er ganske ofte i Bohuslän og Värmland.

Isstaver

Isstaver er viktigst. Foto: Oddvin Lund. Se flere bilder.

– Hvilket sikkerhetsutstyr har du med?

Isstaver (aller viktigst) til å lese isen med, pigger til å ta seg opp med, kasteline, fløyte til å varsle med, komplett skift i vanntett sekk.

– Og hva har du forøvrig i sekken?

Mat og drikke, litt førstehjelpsutstyr.

– Hvordan kommer nybegynneren i gang?

Finn deg gjerne et vann i nærområdet ditt og lær deg om isens utvikling. Undersøk isen med øks (hvis du ikke har isstaver) eller isborr. Bruk turskøyter som settes på skisko, da har du varme og stødige sko. Skiforeningens turskøytegruppe arrangerer teorikurs og fellesturer, også for nybegynnere.

– Viktigste råd for å ivareta egen sikkerhet?

Undersøk isen selv! Skal du gå turer må isen hele tida bedømmes. Ved mistanke om svak is må man undersøke, og da er istav(er) det desidert beste redskapet. Man må kunne slå igjennom ca 5 cm stålis med staven.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s