Lov og rett i skiløyper

I utmark kan man ferdes fritt på ski. Det er en del av allemannsretten.

Loven i løypa.

Loven i løypa. Foto: Marianne Reusch

I friluftsloven § 2 står det at:   «I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.» Dette er allemannsretens hovedregel. «Til fots» inkluderer å gå på ski.

Frossen innmark. Allemannsretten er noe mer omfattende om vinteren enn om sommeren. I følge friluftsloven § 3  kan man også ferdes til fots – og på ski – over innmark når marken er frosset eller snølagt, men ikke i tidsrommet fra 30. april til 14. oktober.

Begrensninger. Dette er hovedreglene. Men det finnes også mange unntak. Viktigst er den generelle hensynsregelen, som står i friluftsloven § 11, og nevnes i flere andre paragrafer. Allemannsretten gjelder bare så lenge man opptrer hensynsfullt og varsomt. Det er ikke tillatt å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre.

Løyper. Å merke og maskinpreparere skiløyper er ikke en del av allemannsretten. Det kan i utgangspunktet bare gjøres med grunneierens tillatelse. I utmark kan det også være mulig å få gjennomført merking og preparering av løype uten grunneierens samtykke, se friluftsloven § 35. Maskinpreparering av løyper må følge regelverket om motorferdsel i utmark.

Ferdselsregler. Nærmere regler for ferdsel i løyper kan fastsettes i lokale forskrifter. Eksempler er båndtvang hele året, forbud mot sykling eller riding i løyper som er preparert for skiløping,  eller forbud mot å gå (annet enn på ski) i preparerte løyper. I løypeområder som er omfattet av reguleringsplan, for eksempel en skistadion, kan anleggseieren fastsette ferdselsregler i samsvar med reguleringsformålet. Området kan for eksempel stenges i forbindelse med konkurranser, eller det kan fordeles treningstider mellom forskjellige brukergrupper.

Løypeavgift kan bare innkreves i begrensede områder som er særskilt opparbeidet (feks. kunstsnø). Kommunen må alltid gi tillatelse. Reglene står i friluftsloven § 14. Områder bygget ut i samsvar med reguleringsplan kan ha egne regler (f.eks. inngangspenger til idrettsanlegg.)

—0o0—

Se også tidligere innlegg:

Skiløyper – hva er lov å gjøre i dem.

Pisk eller gulrot i skisporene.

Sykkel vs. ski

Terrengsykling i skiløyper

Randonneeski med feller i alpinanlegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s