Allemannsretten og ridning

Det er både muligheter og begrensninger for den som vil benytte allemannsretten fra hesteryggen.

Ridesti

Ryttere velkomne her! Foto: Marianne Reusch

Allemannsretten gjelder for ryttere, men noe mer begrenset enn ferdselsretten til fots.

På stier og veier. Det følger av friluftsloven § 2 at ridende må holde seg til veier og stier når man rir i skogen eller i åpent utmarkslandskap. På fjellet (over tregrensen) er det lov å ri utenfor stiene også.

Hensynsregelen. Allemannsretten gjelder bare så lenge man ikke bryter hensynsregelen i friluftsloven § 11. Ridning kan føre til skade og slitasje i terrenget, særlig når grunnen er våt. Ferdsel som fører til skade må ha tillatelse fra grunneieren. Særlig ved organiserte aktiviteter og grupperidning må man være oppmerksom på at den samlede belastningen være et brudd på hensynsregelen.

Håndheving. Det er ofte vanskelig for grunneiere å håndheve brudd på allemannsretten på egen hånd. Kommunen har hånd om mer effektive virkemidler: myndigheten til å vedta lokale forskrifter. Kommunens medvirkning er i mange tilfeller nøkkelen for å forebygge konflikter mellom friluftsfolk og grunneiere.

Lokale regler. I flere kommuner finnes det egne lokale forskrifter om ridning. Slike forskrifter går foran de generelle bestemmelsene i friluftsloven. I byfjellene og friluftsområdene i Bergen kommune er retten til ridning begrenset, og bare tillatt på veier med fast dekke eller grusdekke, samt på særlig merkede ridestier. I Oslo kommunes skoger er ridning  påstier som hovedregel forbudt, bortsett fra på merkede ridestier. All ridning er dessuten forbudt mellom kl 11.00 og 15.00 på søn- og helligdager. I Fritzøe skogers eiendommer i Larvik kommune er ridning utenfor offentlig vei bare tillatt på merkede ridestier. I Kristiansand kommunes friluftsområder er også retten til ridning sterkt begrenset.

Innmark. I 2012 fikk friluftsloven en ny bestemmelse i § 3a som blant annet gir rett til ridning på vei eller opparbeidet sti i innmark som leder til utmark. Denne retten gjelder imidlertid ikke for organisert aktivitet som for eksempel rideklubber.

En tanke om “Allemannsretten og ridning

  1. Tilbaketråkk: Dette er allemannsretten | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s