Bålreglene

Allemannsretten gir rett til ferdsel og opphold i naturen. Og leirbålet hører med til kafferasten eller overnattingsturen. Men når og hvor er det egentlig tillatt å tenne bål? Oppdatert med ny forskrift om brannforebygging fra 2015.

091

Loven og bålet. Foto: Marianne Reusch

Hovedregelen er et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i perioden 15 april til 15 september.

Bålrettens grunnsetning er formulert slik:

«Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.»

Alt fra engangsgrilling til sigarettrøyking og fyrverkeri kan etter omstendighetene altså representere et lovbrudd – hvis det gjøres på en måte som er brannfarlig.

De viktigste bålreglene står forskrift om brannforebygging fra 2015.  Forskriften trådte i kraft 1. januar 2016 og er vedtatt med hjemmel i brann- og eksplosjonsvernloven fra 2002.

Det står ingen ting om bål i friluftsloven. Men den generelle hensynsregelen i § 11 gjelder også her. Den som benytter seg av allemannsretten skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade.

St. Hansbålet Bålbrenning i sommerhalvåret kan som hovedregel bare gjøres etter tillatelse fra kommunen. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Et bål i strandkanten kan derfor være lovlig. Men bål på bart fjell vil som regel skade underlaget, og derved være et brudd på hensynsregelen i friluftsloven.

Lokale bålregler Hvis brannfaren er spesielt stor kan kommunen innføre bålforbud også i vinterhalvåret. Slikt forbud kan vedtas som forskrift uten kunngjøring etter forvaltningslovens regler. Lokale regler er svært vanlig.  I de mest brukte friluftsområdene i Kristiansand er det bare tillatt å tenne bål på anvist sted. I Spirabukten på halvøya Konglungen i Asker kommune er det innført et lokalt forbud mot å tenne bål og bruke grill. På Langøyene i Nesodden kommune er bruk av åpen ild forbudt, men bruk av grill er tillatt. Denne forskriften presiserer i tillegg at det ved bruk av grill skal vises særlig varsomhet, slik at det ikke oppstår brannfare eller skade på vegetasjon eller svaberg.

Pass på så du ikke brenner deg på paragrafene –  og slokk før du går!

4 tanker om “Bålreglene

  1. Tilbaketråkk: Fyrverkeri for alle? | allemannsretten.no

  2. Tilbaketråkk: Dette er allemannsretten | allemannsretten.no

  3. Tilbaketråkk: Demo | Allemannsretten

  4. Tilbaketråkk: Normer i naturen | April.lf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s