Flaggstangregler

Må man søke om tillatelse til å sette opp flaggstang?

Flagg

I vinden. Foto: Marianne Reusch

På egen eiendom står man i utgangspunktet fritt til å oppføre en vanlig flaggstang som står i forhold til tomten og bygningene. Men det finnes også unntak.

Flaggstang omfattes normalt ikke av plan- og bygningsloven fordi det ikke er et tiltak etter § 1-6. Oppføringen kan da skje uten søknad og tillatelse fra kommunen, på samme måte som trampoliner, partytelt og plaskebasseng, for å nevne noe.

«Tiltak»? Er flaggstangen spesielt stor, eller det er nødvendig med grunnarbeider, kan det hende plan- og bygningsloven gjelder. Flaggstangen vil da være et mindre tiltak utendørs, som fortsatt ikke krever søknad eller tillatelse etter plan- og bygningsloven, se § 20-3 første ledd bokstav d og byggesaksforskriften § 4-1.

Unntak og begrensninger kan finnes flere steder. Planbestemmelser etter plan- og bygningsloven § 12-7 kan ha lokale regler om flaggstengers bruk og utforming. Naboene må også tas hensyn til. Den viktigste bestemmelsen står i naboloven § 2. Men det skal vel normalt mye til at en flaggstang er urimelig til ulempe for naboen.

I strandsonen er reglene mer restriktive fordi flaggstangen kan virke privatiserende, se plan- og bygningsloven § 1-8. En flaggstang kan bli betraktet som et «ulovlig stengsel» etter friluftsloven § 13. Dette ble understreket av Miljøverndepartementet da friluftsloven ble endret i 2011, se Prop. 88 L (2010-2011). Det er eksempler på at kommunen har stilt vilkår om å rive en flaggstang for å gi dispensasjon til ombyggingsarbeider på fritidseiendom i strandsonen, se Sivilombudsmannens sak fra 2007.

Flaggreglene Bestemmelsene om flaggets utforming står i flaggloven fra 1898, og flaggreglene forøvrig står i flaggforskriften fra 1927.    Forskriften er først og fremst myntet på offentlige bygninger, men regnes som skikk og bruk også for privatpersoner. Det viktigste står i forskriften § 6:

Flagget heises i månedene mars til og med oktober kl. 0800, i månedene november til og med februar kl. 0900. Flagget hales ved solnedgang, dog ikke senere enn kl. 2100 hvis solen går ned etter denne tid.

I fylkene Nordland, Troms og Finnmark heises flagget i månedene november til og med februar kl. 1000 og hales kl. 1500.

En tanke om “Flaggstangregler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s