Kyststi – hva og hvordan

I dag er det ett år siden Høyesterett avsa dom om kyststien på Nesodden

kyststienKyststier er merket og skiltet slik at det skal være mulig å gå lengre strekninger til fots langs sjøen. Kyststiene merkes av kommunnene eller av lokale turlag, vanligvis etter avtale med grunneieren.

Grunneieren må som hovedregel samtykke før det kan tilrettelegges for friluftsliv på privat eiendom. Sti- og større løypenett kan være vanskelig å gjennomføre hvis enkelte grunneiere motsetter seg.

Nesodden

Innmark eller utmark? Foto: Marianne Reusch

Inngrepsløyve etter friluftsloven § 35 er en fremgangsmåte kommunen kan benytte for å tilrettelegge for stier og løyper mot grunneierens vilje. Muligheten kan bare brukes i utmark. Og nettopp dette var spørsmålet Høyesterett skulle ta stilling til.

Utmark? Spørsmålet i rettsaken var om området langs sjøen der kommunen ville anlegge kyststi (se bilde) skulle regnes som innmark eller utmark etter friluftsloven § 1 a.

Høyesterett kom til at arealet langs sjøen var utmark, og kommunen kunne derved merke kyststien mot grunneierens ønske. Et viktig moment var topografien på stedet. Husene med uteplasser ligger mer usjenert på et platå 4-5 meter over stien.  Dommen er publisert i Retstidende 2012 s. 882.

Ulovlige byggearbeider kan ikke frata et område dets karakter av utmark, sa Høyesterett. Byggearbeidene på eiendommen var ikke del av rettsaken. Det kom likevel frem at det verken var søkt om – eller gitt tillatelse til – det som var utført i strandsonen. Høyesterett oppsummerte slik: «Arbeidene øker behovet for merking slik at det klargjøres at allmennheten har rett til å gå over området.»

Merking og skilting gjennom innmark må eventuelt gjennomføres ved ekspropriasjon, dersom grunneieren ikke samtykker.

2 tanker om “Kyststi – hva og hvordan

  1. Hei. har du eksempler på et godt avtaleformular for kyststi?
    hva sier jussen om grunneiernes krav på erstatning?

  2. Tilbaketråkk: Stiens rettsvern | allemannsretten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s