Lov og rett for rulleskiløpere

Rulleskiløpere regnes som «gående», men holder til høyre i kjørebanen. Lovlig? Ja!

RulleskiII

Trafikkreglene: Rulleskiløpere regnes som gående. Foto: Marianne Reusch

Trafikkreglene sier uttrykkelig at rulleskiløpere regnes som gående, se § 2 nr. 3 bokstav a.

Gående som nytter kjørebane, skal gå ytterst til venstre i gangretningen. Det følger av trafikkreglene § 19 nr. 1 annet ledd.

Fast praksis er likevel at rulleskiløpere gjør som syklister, og går på høyre side av veien i kjøreretningen.

Fysikkens og trafikkens lover

For å forstå hvorfor rulleskiløpere lovlig går på høyre side, er det ikke tilstrekkelig å lese i Norges lover. Man må i tillegg se ha fysikkens lover i bakhodet. Hastighetsforskjellen er dramatisk større mellom rulleskiløperen og en møtende bil, enn en bil i samme fartsretning. Det er tryggest å bevege seg i biltrafikkens fartsretning.

Rulleskiløpere dekkes derfor av unntaksbestemmelsen i trafikkreglene § 19 annet ledd:

«Motsatt side av kjørebanen kan nyttes dersom den gående ellers ville bli utsatt for fare, eller hvis særlige forhold tilsier det.»

Hovedregel: Gå på gangvei, fortau eller veiskulder

Å gå på rulleski i kjørebanen skal likevel bare gjøres unntaksvis. Hovedregelen i trafikkreglene § 19 nr. 1 første ledd lyder slik:

«Gående skal nytte gangveg, fortau eller vegens skulder. Er det ikke rimelig på grunn av farten m.v. eller mulig å gjøre dette, kan gående nytte sykkelveg, sykkelfelt eller kjørebane.»

-o0o-

«Trafikkreglene» er forskrift 21. mars 1986 nr. 747, vedtatt med hjemmel i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven).

3 tanker om “Lov og rett for rulleskiløpere

  1. Dette er farlig sport for alle. Jeg har sett rulleskiløpere som benytter mye mer av kjørebanen enn en oppegående, edruelig person ville gjøre som når bena forflyttes parallelt med hverandre i en rett linje fremover. Rulleskiløperes V-formasjon tar mye av en kjørebane. Tone S. Bergen

  2. Hva er problemet, Tone? Som bilist er det vel bare å legge seg bak, for deretter å passere når en trygg og god mulighet byr seg? Jeg har til gode å se en rulleskiløper som tar opp også motsatt kjørefelt – og når du som bilist skal passere en bil vil du alltid legge deg over i motsatt kjørefelt.

    For øvrig er min erfaring at rulleskiløpere først og fremst holder seg på mindre trafikkerte veier, eksempelvis i Maridalen og Sørkedalen i Oslo. Til tross for at dette er fredelige ruter med lav fartsgrense, skal bilistene på død og liv true seg forbi, også på steder som er lite egnet for forbikjøring. For ordens skyld: Noen svarte får vil det alltid være, også blant rulleskiløperne, som tar mer plass enn hva som strengt tatt er nødvendig. Det blir imidlertid feil å la slike «utskudd» være bærende for den generelle debatten.

  3. På lørdag kjørte jeg til Sørkedalen for å gå tur i marka og hadde en flott tur i over 7 timer.. Det var nesten et mareritt å være billist. Syklende og rulleskiløpere i stort antall; ofte 2 i bredden. Og flere som ikke behersket bruk av rulleski. Trafikken av syklister og rulleskiløpere var så stor at du til tider ikke kom frem, de var på begge sider v veien i hver sin sretning. Det er greit at vi billister skal ta hensyn, men det gjelder ikke bare oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s