Høstingsrett i sølvgruver?

Gjelder retten til fri ferdsel i utmark under jorden? Og omfatter høstingsretten småstein og mineralstykker?

Norges lover

Allemannsretten til høsting: Ville bær, blomster – og løse steiner?? Foto: Marianne Reusch

I oktober ble en mann dømt til fengselstraff for blant annet ulovlig ferdsel og uthenting av steiner og mineraler i de nedlagte sølvgruvene på Kongsberg. Dommen er ennå ikke rettskraftig. Men saken reiser interessante spørsmål om allemannsretten under jorden.

Underjordisk ferdsel Utgangspunktet er greit. Retten til fri ferdsel i utmark som følger av friluftsloven § 2 er ikke begrenset til horisontalplanet. Men – dette gir heller ikke mer enn nettopp et utgangspunkt. Vel så viktig er friluftsloven § 19. Ferdselsforbud går foran ferdselsrett. I forskrift om fredning av Kongsverg sølvverk står det: «Ferdsel i gruveganger og bergrom må ikke utøves uten særskilt tillatelse fra forvaltningsmyndigheten.»

Høste stein? Retten til å høste ville bær og blomster er en del av allemannsretten. En forutsetning for høstingsretten er at det er lov å ferdes i området. Høstingsretten reguleres i friluftsloven § 5. Hva med løse steiner? Det er lang rettslig tradisjon for retten til å lete etter mineralske forekomster på fremmed grunn, såkalt skjerping. I dag reguleres denne leteretten i mineralloven §§ 8 og 9. For å benytte seg av leteretten, er det et vilkår at grunneieren varsles først, se mineralloven § 10. Innsamling av mineraler uten tanke på analyse eller eventuell utnyttelse av forekomst er ikke er omfattet av leteretten. Men det er fortsatt håp for steinsamlingen:

Bestemmelsen i straffeloven § 323 har ikke trådt i kraft, men er veiledende:

”Tilegnelse av naturprodukter, herunder stein (…), av liten eller ingen økonomisk verdi under utøvelse av lovlig allemannsrett, straffes likevel ikke.»

Gruveinngang

Fri ferdsel i nedlagte gruver? Foto: Marianne Reusch

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s