Nytt om bålreglene

Den 1. januar 2016 trådte den nye forskriften om brannforebygging i kraft.

????????????????????????????????????

Nye bålregler fra 1. januar 2016. Foto: Marianne Reusch

Med de dramatiske gress- og lyngbrannene vi har sett i Norge de siste årene, byr forskriften på nødvendige innstramninger. Men de nye reglene kan også føre til begrensninger for friluftslivet. Er det tilsiktet?

Aktsomhetskrav. Tidligere hadde bålreglene en bortgjemt plassering. Nå er de løftet frem som forskriftens generelle aktsomhetsregel. Hovedregelen er som før, og står nå i forskriften § 3:

«Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.»

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier i sin veileder til forskriften at å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander må forstås vidt. Bruken av engangsgrill, primus, bålpanne, fyrverkeri, brannfarlig avfall, nyttårsraketter og sigarettrøyking vil kunne omfattes.

Historien bak bålreglene er lang. Lov om indskrænkning i bruk av ild i skog og mark fra 1893 fastsatte i § 3 at det ikke unødvendig måtte gjøres opp ild i annen manns skog eller mark i perioden fra og med mai til og med september uten grunneierens samtykke. Frem til den nylige forskriftsendringen sto reglene i Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn fra 2002. Den er nå opphevet.

15. april til 15. september. Hovedregelen om bål står nå i forskrift om brannforebygging § 3 tredje ledd og lyder slik:

«Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»

Her er det en viktig endring fra tidligere. Det gamle uttrykket «på eller i nærheten av skogsmark» er nå erstattet med at forbudet mot å gjøre opp ild gjelder » i eller i nærheten av skog og annen utmark «. Dette dekker langt større områder enn tidligere. Skogsmark var nok heller ikke et begrep som dekket godt nok, men ble gjerne forklart med at forbudet gjaldt på eller i nærheten av brennbart underlag. Dagens formulering «utmark» omfatter strender, stein, fjell, isbreer osv.

Unntaket – åpenbart ikke brannfarlig. Tradisjonelt har ikke bålet du tenner i fjæresteinen på fisketuren, med robåt eller kajakk om sommeren vært omfattet av bålforbudet. Heller ikke det bålet du fyrer i morenesteinene i utkanten av breen. Forutsatt, selvfølgelig, at bålet for øvrig ikke medfører brannfare. Er denne delen av friluftslivet nå forbudt?  Trolig har det ikke vært meningen å gjøre endringer i dette. Men den nye formuleringen av unntaksregelen i forskriften § 3 tredje ledd fremhever egenansvaret tydeligere enn før: «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»

Grunneieren. En forskjell fra de fleste andre reglene om friluftslivet og allemannsretten, er at bålreglene også er bindende for grunneieren selv. Vedkommende kan for eksempel ikke gi deg tillatelse til å tenne bål i skogen om sommeren, selv om han kan gi deg tillatelse til å sette opp telt i innmark.

Les mer på Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps sider.

13 tanker om “Nytt om bålreglene

 1. Det kunne være fint med noen eksakte definisjoner på «nærheten av « og hva er definisjonen av «skog» menes der her produksjons skog, pynte skog og er kratt = skog? Og hva er utmark?
  Er det lov at ha bål på strand?

 2. Vi har planer om å ha følgende formulering på en tavle som skal stå i et skogsområde: *Det er lov å bruke primus eller grill, som plasseres slik at den ikke antenner eller skader omgivelsene, hele året.» Har vi dekning for det?

 3. I utgangspunktet har du vel rett til å si det du gjør om primus, men grill har per def tidligere vært det samme som bål eller korrekt skrevet åpen flamme. Så å tenne en engangsgrill i utmark har ikke vært lov tidligere og dermed heller ikke nå. Grill = åpen flamme / bål.

 4. Tilbaketråkk: Pinnebrød med ost, bacon og basilikum | Utepaaturmedprimus

 5. Tilbaketråkk: Det enkle er ofte det beste   - Eventyrjentene

 6. Jeg mener det burde være lov og tenne bål året rundt. Vi lever i et land som er fylt med friluftsliv glade mennesker som ønsker og reise på tur enten om det er en hælj eller en langtur. Og jeg vet at de fleste som ferdes i skog og mark har bålvett (snakker av egen erfaring) og vet hva det innebærer om man er uforsiktig med flammer\bål. Har vært på mange turer i mitt liv og møtt mange som brenner bål under den tiden det »ikke» er lov og brenne bål, og de har en form for plan liggende dersom det skulle komme ut av kontroll i form av lett tilgjengelig vannkilde, godt underlag så ikke flammen sprer seg under bakken, en form for dekke rundt bålet som regel av stein, eller en bålvakt som alltid skal passe på bålet under turen.
  Jeg skjønner godt bekymringene rundt skogbranner og hva det innebærer, men bål og en varm kilde er noe som har vært i generasjoner og årtusner som tradisjon hos mange og en nødvendighet. Jeg vill heller reise på en lang tur med en fyrstikkeske på 5 gram enn et primuskit på 4 kilo i sekken. De kan lage så mange regler de vill, men jeg vet at jeg ikke står alene når jeg sier at bål er noe som hører hjemme når du er på tur, det er nesten en nødvendighet for mange, og så lange du har kontroll skal det gå veldig veldig fint og tenne bål, jeg ville følt meg mer trygg dersom jeg hadde et lite bål der jeg kunne lage mat, regulere flammene selv, og slokke med et vannkast, enn en primus som går på gass eller rødsprit som fort kan komme ut av kontroll, velte eller lekke og skape en eksplosjon eller sette fyr på skog, så bruk bålvett så går dette kjempefint, jeg mener.. du tenner ikke ild i tørt gress..

 7. Hei. Lurer litt på formuleringen «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.». Kan denne også tolkes «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild NÅR det åpenbart ikke kan medføre brann.»?

  Altså: Dersom skogbunnen er så våt at den ikke kan ta fyr, er det OK da?

  • Jeg tror ikke det er grunn til å legge for stor vekt på tolkning av ordet «der». Det viktigste her er å huske at dette dreier seg om en unntaksregel. Hovedregelen om bålforbud står i bestemmelsens første setning: «Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.» Nøkkelbegrepet i unntaksregelen er «åpenbart» som er et meget sterkt juridisk uttrykk. Den som fyrer bålet, har ansvaret, og unntaksregelen slår bare inn i tilfeller der det ÅPENBART ikke kan medføre brann. Tolkning av forskriften er nærmere beskrevet i veilederen utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De skriver:

   – Med «åpenbart ikke medføre brann» menes f.eks. at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid. Ved usikkerhet bør man ta kontakt med brann- og redningsvesenet.

 8. Hei. Jeg bor 50 meter fra stranden ved et fersktvann,er det noen regler for hvor nært huset friluftsbrukerne kan tenne bål?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s