Dom i tysk strandsone

Niedersachsen, en av Tysklands nordlige delstater, har kilometervis med populære sandstrender langs nordsjøkysten. Denne måneden ble det fastslått i en dom at avgift for adgang til de opparbeidede strendene er i strid med den tyske lovgivningens regler om ferdselsrett.

Derspiegel

Faksimile fra Der Spiegel 14. september 2017

 

Rørosbaserte Susanne Jäggi, født og oppvokst i Sveits, har fulgt saken i det tyske nyhetsbildet. Hun forklarer:

S.Jaeggi.Olivone sept 2015 (2)

Susanne Jäggi følger rettsutviklingen på friluftslivets område i de tysktalende landene. Foto: Katharina Jäggi

 

-Kommunen Wangerland har, gjennom et kommunalt turistselskap som leier strandarealene, avsperret ni kilometer strandlinje og krever i sommersesongen 3 Euro i inngangspenger fra dagsgjester. Overnattingsgjester betaler “Kurtaxe”/“turistskatt” per døgn. Innbyggerne i kommunen har gratis adgang. Ordningen har eksistert i mange år. Enkeltpersoner fra nabokommunene samlet seg og saksøkte kommunen Wangerland under mottoet «Freie Friesen fordern freie Strände». Søksmålet baserte seg blant annet på den tyske naturvernlovens bestemmelse om Betretungsrecht (ferdselsrett). Kommunen på sin side argumenterte med at det er betydelige utgifter knyttet til disse strendene, bl.a. gjennom rydding, søppelhåndtering og påfylling av sand. Kommunen anførte at strendene ikke lenger er å anse som «natur» eller «fritt landskap» der den frie ferdselsretten gjelder. Saksøkerne tapte i første (Verwaltungsgericht Oldenburg) og andre instans (Oberverwaltungsgericht Lüneburg) i begynneslen av 2017. Men nå i høst vant de fram i den øverste tyske forvaltningsdomstolen, Bundesverwaltungsgericht.

Ulovlig strandgebyr. I Dommen fra 13. september 2017 slås det fast at rydding av søppel og påfyll av sand ikke gjør en strand til et badeanlegg der man kan kreve inngangspenger. Eventuell betaling kan bare kreves for adgang til områder med større grad av opparbeidelse, f. eks. garderober, toaletter, lekeplasser for barn, mattilbud og lignende. Flere tyske aviser peker på at dommen er av prinsipiell karakter og vil få konsekvenser for andre kommuner som har innført inngangspenger på sine strandområder.

Turistskatt. Saken fra den tyske strandsonen har mange paralleller i andre land: Hvem skal betale for fellesgoder som søplekasser, toaletter, skilting av stier, preparerte skiløyper og annen tilrettelegging ved populære reisemål? Susanne Jäggi har jobbet mye med allemannsrettslige spørsmål både i Skandinavia og i de tysktalende landene, og er engasjert i å oppklare det hun mener er en misforståelse:

-Turistskatt er ingen avgift på fri ferdsel i naturen, og har ingenting med en begrensning av allemannsretten å gjøre! Når man ferierer i en alpelandsby i Sveits, Tyskland eller Østerrike, betaler man ofte en avgift per overnatting som heter «Kurtaxe» til kommunen eller til det lokale eller regionale reiselivslaget. Avgiften kan brukes til å finansiere fellesgoder, for eksempel informasjonsskilt, løypepreparering, merking av turstier, oppsetting og vedlikehold av rasteplasser, søppelrydding i gater og parker. Drift av lokal turistinformasjon dekkes også under slike ordninger. Turistskatten begrenser ikke den frie ferdselsretten i naturen. Retten til fri ferdsel i skog og fjell er nemlig garantert i lovverket i både Tyskland, Sveits og Østerrike: Alle, så vel fastboende som tilreisende, har rett til å ferdes fritt til fots i skog og fjell, både på og utenfor merkede og umerkede stier og løyper, uavhengig av hvem som eier grunnen, og uten å betale noen form for «ferdselsavgift». Ved siden av «Kurtaxe»-systemet finnes i alle disse landene også finansiering av løypenett og merking av turstier gjennom frivillige organisasjoner og foreninger, akkurat som her i Norge.

-Denne nye dommen bekrefter at det går an å gjøre to ting på en gang: Både finansiere fellesgoder og forby inngangspenger til utendørsområder, understreker Jäggi. Her har Norge noe å lære, avslutter hun. Og lover å følge med på hva som vil skje på lovgivningssiden i Tyskland i kjølvannet av dommen.

Kanskje vi kommer tilbake med en oppfølgingssak på dette senere.

Les saken om strandgebyret i Spiegel online, 14. september 2017.

Susanne Jäggi, født 1959 i Sveits, har mastergrad i geografi, historie og nordisk filologi, og har særlig interesse for fagfeltet natur/friluftsliv/turisme. Bosatt på Røros siden 1991, statsautorisert translatør tysk/norsk, driver egen virksomhet og arrangerer bl.a. studieturer for skandinaviske grupper til tysktalende land.

En tanke om “Dom i tysk strandsone

  1. Kreves det Kurtaxe ved overnatting utendørs eventuelt i eget telt? Hvordan registreres slike gjester?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s